Connect with us

Ekonomi

Bakan Kurum: Çevreyi kirletenlere hiçbir şekilde müsamaha göstermeyeceğiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevrenin etkin bir şekilde korunmasını sağlamak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu …

Yayın Tarihi:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevrenin etkin bir şekilde korunmasını sağlamak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çerçevede ülke genelinde tesis ve faaliyetlerin çevre mevzuatında belirtilen yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerini tespit etmek amacıyla denetimler gerçekleştiriliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuyla ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Bakan Kurum, paylaşımında, “Bu yılın başından bu yana; 41 bin 414 çevre denetimi yaptık. 2 bin 391 tesise, yaklaşık 340 milyon TL ceza kestik. 257 tesisin faaliyetini durdurduk. Çevremizi, toprağımızı, havamızı, suyumuzu kirletenlere hiçbir şekilde müsamaha göstermeyeceğiz!” ifadelerini kullandı.

1200’E YAKIN PARAMETRENİN ÖLÇÜM VE ANALİZİ ÇEVRE REFERANS LABORATUVARI’NDA YAPILIYOR

Bakanlıktan yapılan açıklamada ise denetimlerde ihtiyaç duyulan her türlü su, atık su, deniz suyu, toprak, atık, arıtma çamuru, atık yağ, izolasyon sıvısı, sediment, baca gazı, kömür, prina ve fuel-oil başta olmak üzere 1200’e yakın parametrenin ölçüm ve analizinin Çevre Referans Laboratuvarı’nda yapıldığı bildirildi. Bu denetimler ve analizler sonucunda, çevre mevzuatında belirtilen usul ve esaslar ile sınırlama ve yasaklamalara aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen kuruluşlara, kanunda öngörülen idari yaptırımların uygulandığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde gerekli tahkikatın yapılması amacıyla da suç duyurularında bulunulduğu hatırlatıldı.

ÇEVRE DENETİMİNDE CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK SAYISINA ULAŞILDI

2021 yılında Türkiye genelinde toplam 57 bin 22 çevre denetimiyle Cumhuriyet tarihinin en yüksek Denetim sayısına ulaşıldığı vurgulanan Bakanlık açıklamasında, bu denetimlerde mevzuata aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen 3 bin 936 tesise yaklaşık 350 milyon TL idari para cezası uygulandığı ve 406 tesis hakkında da faaliyet durdurma kararı alındığı belirtildi.

Bakanlık, 2022 yılının ilk 8 ayında da 41 bin 414 çevre denetimi yapıldığını, 2 bin 391 tesise yaklaşık 340 milyon TL idari para cezası uygulandığını ve 257 tesis hakkında faaliyet durdurma kararı alındığını açıkladı.

DENETİMLERDE “MOBİL HAVA KALİTESİ ÖLÇÜM İSTASYONLARI” İLE “MOBİL SU VE ATIK SU LABORATUVARLARI” DA KULLANILIYOR

Açıklamada, Türkiye’nin 81 ilinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimlere katkı sağlamak amacıyla Bakanlığın Merkez Denetim Ekipleri, Mobil Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları ile Mobil Su ve Atık Su Laboratuvarlarının da bölgeye sevk edildiği, böylece denetimlerde daha hızlı sonuç alındığı aktarıldı.

SÜREKLİ İZLEME VE SÜREKLİ DENETİM MERKEZLERİ DE DEVREDE

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Sürekli İzleme Merkezi çerçevesinde hava kalitesi, atık su, emisyon ve deniz kirliliği ölçüm sonuçlarının, çevreye ilişkin karar alma süreçlerinde ve çevre denetimlerinin planlanmasında kullanıldığına dikkat çekildi.

Çevre denetimlerinin planlanması ve etkinliğinin artırılabilmesi için işlemlerin gerçek zamanlı olarak dijital ortamda kaydedildiği ve raporlandığı Sürekli Denetim Sistemi’nin devreye alındığı bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sürekli İzleme Merkezi’nden temin edilen izleme ve ölçüm sonuçları, bölgelerdeki mevcut su ve hava kalitesi, sanayi tesislerinin bacalarındaki emisyon değerleri ile atık su arıtma tesislerinden deşarj edilen atık suların kirlilik değerleri, Sürekli Denetim Merkezinde kontrol edilerek çevre denetim ekiplerinin koordinasyonu sağlanmakta ayrıca ekiplerin yaptığı denetimler anlık olarak takip edilmektedir.”

Continue Reading
Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Yusufeli Baraj yolunun 17 köprü ve 9 köprülü kavşağı tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Çoruh Irmağı üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı nedeniyle inşa …

Yayın Tarihi:

Yazar:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Çoruh Irmağı üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı nedeniyle inşa edilen 39 tünel, 17 köprü, 9 köprülü kavşak ve 4 viyadüğün olduğu 69 kilometrelik Yusufeli Barajı relokasyon yolları projesine ait son bilgileri DHA ile paylaştı. Artvin’in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye’nin en büyük barajı olacak Yusufeli Barajı için bölgede ulaşımı sağlayacak toplam 69 kilometre uzunluğundaki relokasyon yollarının 56,7 kilometrelik kesiti coğrafik kaidelerden ötürü 39 tünelle geçildi. Tünel hafriyat destekleme çalışmalarının tamamı bitirilirken, son beton kaplaması da tamamlandı. Projede yer alan 17 köprü ve 9 köprülü kavşak da bitirildi.

3 kısımdan oluşan projenin, 23,6 kilometre uzunluğundaki 1’inci kısmında 20,6 kilometre uzunluğunda 15 tek tüp tünel, 1,2 kilometre uzunluğunda 9 köprü, 40 kutu menfez ve tünel çıkışlarında 3 farklı düzeyli kavşak yer alıyor. 28,5 kilometrelik 2’nci kısımda ise 23,8 kilometre uzunluğunda 17 tek tüp tünel, 494 metre uzunluğunda 6 köprü, 25 kutu menfez ve 2 farklı düzeyli 3 hemzemin olmak üzere toplam 5 kavşak bulunuyor. 14,9 kilometrelik 3’üncü kısımda da 12,3 kilometre uzunluğunda 7 tek tüp tünel, toplam 83 metre uzunluğunda 2 köprü, 22 kutu menfez ve tünel çıkışlarında 4 farklı düzeyli kavşak bulunuyor.

Mart ayı prestijiyle; 1’inci kısımda tünel son kaplama betonu imalatında yüzde 100, toprak işlerinde yüzde 99, köprü işlerinde yüzde 100 ve sanat yapıları imalatlarında yüzde 99 ilerleme sağlandı. 2’nci kısımda kaplama beton imalatı, toprak işleri, köprü işleri, sanat yapıları imalatı ve üst yapı imalatlarında yüzde 100’lük ilerleme sağlandı. Ayrıyeten 2’nci kesitin bitümlü sıcak karışım kaplama süreci tamamlandı. 3’üncü kısımda ise tünel kesin kaplama betonu imalatında yüzde 100, toprak işlerinde yüzde 99, köprü işlerinde yüzde 100, sanat yapıları imalatlarında yüzde 99 ve üst yapı imalatlarında yüzde 100 ilerleme kaydedildi.

4 VİYADÜK ÖZEL TASARIM TEKNİKLERİYLE PROJELENDİRİLDİ

Proje kapsamındaki 345 metrelik Yusufeli Baraj Viyadüğü, 530 metrelik Şilenkar Viyadüğü, 628 metrelik Tekkale Viyadüğü ve 685 metrelik Yusufeli Merkez Viyadüğü olmak üzere toplam uzunluğu 2 bin 188 metre 4 viyadük; arazi şartları, derin vadi yapısı ve büyük köprü açıklıklarından ötürü özel tasarım teknikleriyle projelendirildi. 628 metre uzunluğu olan Tekkale Viyadüğü’nün 5 açıklığa sahip en yüksek ayağı 144 metreye ulaşırken köprünün üst yapı genişliği 14,5 metre olarak hayata geçirildi. İstikrarlı konsol tekniğiyle yapılan Tekkale Viyadüğü’nde orta ayakların yükseklikleri 28 metre, 141 metre, 144 metre ve 64 metre olarak yapılırken, 16 Aralık 2021’de tüm imalatları üst yapı düzeyinde tamamlandı. Yusufeli Baraj Viyadüğü ile Şilenkar Viyadüğü 2021’de trafiğe açılırken, Tekkale Viyadüğü’nün eylülde, Yusufeli Merkez Viyadüğü’nün ise 2023’te trafiğe açıklaması öngörülüyor. (DHA)

Continue Reading

Ekonomi

Devlet takviyesiyle kurulan tesiste yılda 500 ton bulgur üretiliyor

Muş’ta, kırsal kalkınma dayanakları çerçevesinde tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi projesi ile merkeze 25 kilometre uzaklıktaki …

Yayın Tarihi:

Yazar:

Muş’ta, kırsal kalkınma dayanakları çerçevesinde tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi projesi ile merkeze 25 kilometre uzaklıktaki organize sanayi bölgesinde bulgur üretim tesisi kuran Şancı, devlet dayanağıyla kendi işinin işvereni oldu. Köylülerden satın alınarak işlenen buğdaylar, işletmede çeşitli basamaklardan geçirilerek paketlemeden sonra Muş ve etraf vilayetlere pazarlanıyor. 4 bin metrekarelik alanda üretim yapan Şancı, yılda 500 ton bulgur üretimi yapıyor.

“33 projeye 10 milyon 670 lira hibe takviyesi sağlamış bulunmaktayız”

Bulgur üretim tesisinde incelemelerde bulunan Muş Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Mehmet Gün, Muş’ta kırsal kalkınma yatırımları desteklemesi projesi çerçevesinde bilhassa tarıma dayalı yatırım projeleri takviyesinde 14. etapta olduklarını söyledi. Şu ana kadar yeni tesislerin kurulması, kapasitelerin geliştirilmesi mevzularında tarıma dayalı yatırımların desteklenmesine katkı sağladıklarını söz eden Gün, “Muş vilayetimizde 33 işletmeye bu mevzuda bakanlığımız takviye vermiştir. 33 projemizin şu ana kadar ki proje meblağları 22 milyon 577 bin lirayken, bu yatırımcılarımıza 10 milyon 670 bin lira üzere bir hibe takviyesi sağlamış bulunmaktayız. Şu anda bulunduğumuz işletmede bakliyat konusunda bulgur ve aşurelik buğday üretimi yapılmaktadır. Burada eserler hem kaynatılmakta, kurutulmakta, öğütülmekte ve paketlenmektedir. Bu yatırım projemizin proje meblağı 2 milyon 763 bin lira olup, bunun 1 milyon 239 bin lirası hibe olarak verilmiştir. Bu işletmemizde Muş’umuzun tarıma dayalı iktisadına büyük katkı sağlamaktadır” dedi.

“Hibe olmasaydı kendi imkanımızla burayı kuramazdık”

Tarım ve Orman Bakanlığına başvurarak devletten aldığı takviyeyle bakliyat tesisi kurduğunu belirten işletme sahibi Asım Şancı ise “Bu memlekette olmayan bir hizmet. Burada bulgur üretiyoruz. Buğdayı köylüden alıyoruz. Bulgurun tüm basamakları burada gerçekleşiyor. Paketleme, kaynatma, kurutma, eleme ve sınıflandırma süreçlerini biz yapıyoruz. Yeni bir işletme olduğumuz için bu yıl 500 ton üretim yaptık. İnşallah ilerde daha fazla üretim yapacağız. Hibe olmasaydı kendi imkanımızla burayı kuramazdık. Şu anda eserlerimizi bölgeye dağıtıyoruz” diye konuştu.

Continue Reading

Ekonomi

Erzurum’da evden hırsızlık yapan 3 şüpheliyi kameralar ele verdi

Erzurum’un Oltu ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’ndeki bir eve giren kişiler, 100 cumhuriyet altını, 4 burma bilezik, 1 çift altın küpe, 40 bin lira …

Yayın Tarihi:

Yazar:

Erzurum’un Oltu ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’ndeki bir eve giren kişiler, 100 cumhuriyet altını, 4 burma bilezik, 1 çift altın küpe, 40 bin lira para ile cep telefonu ve av tüfeği çaldı.

18 Ağustos’ta yapılan ihbarın ardından harekete geçen polis ekipleri, Taşmağazalar semtindeki kuyumcu dükkanlarında altınların bozdurulma ihtimalini düşünerek çalışma yaptı.

Esnaf, 3 kişinin şüpheli hareketlerde bulunduğunu ve yüklü miktarda altın bozdurduğunu söyledi.

Suç dosyaları kabarık

Dükkanların güvenlik kamerası görüntülerini inceleyen ekipler, şüphelilerin Alperen Ç. (17), Ömer S. (31) ve Emrah Z. (35) olduğunu belirledi.

Polis, çok sayıda suç kaydı bulunan şüphelileri, Aziziye ilçesi Ilıca semtinde yakalayıp, gözaltına aldı.

90 bin TL’sini harcadılar

Toplam 800 bin TL’lik ziynet eşyası ve para çaldıkları belirlenen 3 şüpheli, emniyette suçlarını itiraf etti.

90 bin TL’yi harcadıklarını ifade eden şüpheliler, sorgularında kalan paranın Oltu’da metruk bir evde olduğunu söyledi.

3’ü de tutuklandı

Belirtilen eve giden ekipler, burada buldukları 710 bin TL değerindeki ziynet eşyası ile parayı sahibine teslim etti.

DHA’nın haberine göre işlemleri sonrası adliyeye sevk edilen 3 şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Continue Reading

Trending